"Alege ce este mai bun", a spus Pitagora, "și obișnuința il va face plăcut și ușor."
O dietă tipică începe cu visul de a pierde în greutate. Adesea, acest vis este cuplat cu o dorință reală de a îmbunătăți sănătatea generală. O dietă tipică se termină atunci când fie se atinge obiectivul de pierdere în greutate, fie persoana care ține dieta se oprește din cauza regimului - prea multe restricții, prea puține calorii si asa mai departe.
Alimentele pe care le consumăm ne afectează creierul și sănătatea mintală, tipul de mâncare pe care îl consumăm poate avea un impact asupra starii noastre și emoțiilor noastre.
Axa intestin-creier este o zonă de cercetare în continuă evoluție, care descrie mecanismul unei bune comunicări bidirecționale între creier și intestin. Modificările din creier pot avea un efect asupra intestinului, iar modificările din intestin (inclusiv microbiomul) pot afecta creierul.
Percepția noastră despre mâncare este creată pe baza gândurilor noastre, care afectează alegerea alimentelor. Selecționarea alimentelor este influențată de marketing și publicitate care folosesc psihologia pentru a crește vânzările. Conștientizarea relațiilor dezordonate cu mâncarea provine din psihologia individuală, atât din trecutul persoanei cât și din prezent.
Pentru a pricepe imaginea corporală și stima de sine, care pot avea și un impact asupra consumului de alimente, trebuie mai întâi să pricepem mecanismele psihologice din spatele cauzei unei imagini corporale slabe și a stimei de sine scăzute. Pentru a promova în mod corect schimbările de comportament, trebuie mai întâi să înțelegem comportamentul uman, comportamentul alimentar in special, inclusiv de ce alegem sa ne purtam cu toții diferit și cum să creștem în mod eficient motivația.