Imaginea corpului este definită ca fiind totalitatea gândurilor, percepțiilor și atitudinilor cuiva despre aspectul său fizic.

Imaginea pozitivă a corpului este o percepție clară și reală a formei corpului; văzând diferitele părți ale corpului așa cum sunt cu adevărat. Pozitivitatea corpului (sau satisfacția corpului) implică confort și încredere în propriul corp, acceptarea formei și a dimensiunii propriului corp și recunoașterea propriului aspect fizic spun foarte puțin despre caracterul și valoarea cuiva ca persoană.

O imagine corporală negativă, pe de altă parte, implică o percepție distorsionată a formei cuiva. Imaginea corporală negativă (sau insatisfacția corpului) implică sentimente de rușine, anxietate și conștiință de sine. Persoanele care se confruntă cu praguri ridicate de nemulțumire corporală simt că propriul corp este defect în comparație cu alții, iar acești oameni sunt mai predispuși să sufere de sentimente de depresie, izolare, stimă de sine scăzută și tulburări de alimentație.

Cercetările indică faptul că nemulțumirea organismului este cel mai cunoscut factor care contribuie la dezvoltarea tulburărilor de alimentație. (Stice, 2002)

Preocupările cu privire la imaginea corpului încep de la o vârstă destul de mică și persistă toată viața. Până la vârsta de 6 ani, fetițele încep în special să-și exprime grija cu privire la propria greutate sau formă, iar 40-60% dintre fetele din școala primară (cu vârste între 6 și 12 ani) sunt preocupate de greutatea lor sau de faptul că devin prea grasuțe. (Smolak, 2011).

Mai mult, peste o jumătate dintre adolescente și aproape o treime dintre băieți folosesc comportamente neadecvate de control al greutății, cum ar fi săritul peste mese, postul, fumatul de țigări, vărsăturile și administrarea de laxative (Neumark-Sztainer, 2005).

Este important de reținut că vârsta de debut diferă în funcție de persoană, iar aceste preocupări legate de imaginea corpului pot începe mai devreme sau pot să nu apară deloc.

Ca și în cazul tulburărilor de alimentație, preocupările legate de imaginea corpului afectează pe toată lumea. În timp ce toate vârstele, genurile și culturile sunt în mod egal expuse riscului de probleme legate de imaginea corpului, în mod tradițional există diferiți factori declanșatori și presiuni legate de aspect, în funcție de sexul cuiva. În cultura noastră occidentală, fetele simt de cele mai multe ori presiunea să cedeze în fața înfățișării idealurilor societății (uneori denumită frumusețe sau ideal cultural), în timp ce băieții întâlnesc adesea presiuni sociale de a fi slabi și musculoși.

Mișcarea pozitivă a corpului face pași mari pentru a promova diversitatea dimensiunilor, acceptarea corpului și o imagine corporală mai adecvată pentru toate vârstele, genurile, rasele, abilitățile. Este important să continuăm să îmbrățișăm diversitatea corporală prin recunoașterea tuturor corpurilor ca fiind corpuri frumoase, sănătoase. În timp ce toți avem zile în care ne simțim stânjeniți sau inconfortabil în corpul nostru, succesul dezvoltării unei imagini pozitive a corpului este să ne recunoaștem și să ne respectăm forma naturală și să învățăm să învingem acele gânduri și sentimente negative cu cele pozitive, afirmative și acceptabile. (Balch, 2010)

"Acceptă-te pe tine însuți. Acceptă-ți corpul."